2018 Woonzorgcentrum en assistentiewoningen ‘Rembertus’

Woonzorgcentrum met 100 bedden en 15 assistentiewoningen

2018

Brusselsesteenweg – Belgradestraat, Mechelen

Zorgvastgoed BVBA en Imoya

Meer info » Plannen »

Programma

Het bouwprogramma omvat:

Een woonzorgcentrum (WZC) met 100 bedden

            Kamers

– 90 éénpersoonskamers
– 5 tweepersoonskamers
– Incl. alle gemeenschappelijke voorzieningen: buitenruimten, leefruimten met terrassen,
verpleegpost, sanitair, bergingen, etc.

Gemeenschappelijke voorzieningen

– administratieve diensten
– cafetaria met keuken, terras
– sanitairen en bergingen
– lokalen voor logo, ergo, kapper, etc.
– personeelslokalen
-technische lokalen

15 assistentiewoningen

– 15 appartementen met een oppervlakte van 55 m²
– Gemeenschappelijke ruimte met een oppervlakte van 60m² met eigen buitenruimte

Gemeenschappelijke parking

– Parkeergelegenheid voor 59 wagens  + 5 bovengrondse aan inkom WZC.
– Fietsenstalling voor 30 fietsen

 

Ruimtelijke opvatting

Het voorstel  houdt het bouwen in van 2 hoofdvolumes evenwijdig lopend aan de spoorlijn.
Het hoofdvolume heeft 4 bouwlagen en bevat  100 WZC bedden.

Gelijkvloers: algemene diensten

3 niveau’s met kamers
Elk niveau wordt samengesteld door twee leefeenheden. De respectievelijke gemeenschappelijke leefruimten worden aan elkaar gekoppeld en gelinkt aan een eigen buitenruimte en centraal gelegen verpleegpost.

De ontworpen circulatie bevat voldoende rustruimten met uitzicht over de onmiddellijke buitenomgeving.

1° verdieping: 2 leefgemeenschappen met respectievelijk 16 en 17 kamers, met leefruimte en terras en een buitenruimte op dak carport

2° verdieping: 2 leefgemeenschappen met beide 17 kamers, leefruimte en inpandig terras (zuid gericht)

3° verdieping: 2 leefgemeenschappen met elk 14 kamers, leefruimte en inpandig terras (zuid gericht)

 

Assistentiewoningen

Licht geschrankt tov het hoofdvolume worden de 15 assistentiewoningen over 2 bouwlagen ingeplant.

Het concept voorziet in een ruimtelijke afbouw van spoorlijn (WZC 4 bouwlagen) naar binnengebied (assistentiewoningen 2 bouwlagen) met maximaal behoud aan open en groene ruimte.

Naast de algemene diensten wordt ook een parkeerzone onder het gebouw voorzien (gelijkvloers en ondergronds niveau)

Op het dak van de gelijkvloerse parkeerruimte wordt een verhoogde buitenruimte voorzien, gelinkt aan de leefruimte van de woonentiteit op de 1° verdieping. De groene buitenruimte helt af naar het achterliggende maaiveld.

Alle gemeenschappelijke en publiek toegankelijke functies bevinden zich op het gelijkvloers.

Op de kop van het gebouw zorgt een overkraging met de hogerliggende verdiepingen voor een beschermde inkomzone.  Naast het onthaal worden de administratieve lokalen ingeplant.

De cafetaria wordt centraal geplaatst tussen WZC en assistentiewoningen.

Trappen en liften liggen aan de centrale patio en zijn geënt op de circulatie-as.

Onder de plateau van de 1° verdieping (kant Belgradestraat) wordt een beschermde zone voor dienstinkom en laden-en lossen voorzien.

 

Materiaalgebruik

De beide volumes krijgen hun eigen materialisatie.

Het WZC volume wordt opgericht in gevelmetselwerk en geïsoleerde en gemoffelde aluminiumprofielen als buitenschrijnwerk.

De gelijkvloerse sokkel van het woonzorgcentrum bestaat uit glaspartijen en gevelstroken/kolommen in zichtbeton of plaatmateriaal in hardsteen.

Bij de gevels van de cafetaria en circulatie-as wordt gebruik gemaakt van een verticaal geplaatste houten  regelwerk teneinde de geborgenheid van de gemeenschappelijke ruimte te garanderen.

De assistentiewoningen worden gebouwd met gevelmetselwerk uit baksteen (andere kleur dan WZC) en geïsoleerde en gemoffelde aluminiumprofielen als buitenschrijnwerk.