Chevalier Marin – De Arend

Renovatie en herbestemming “de Arend” | deel van Chevalier Marin site

2003

Befferstraat, Mechelen

Willemen GC nv

Meer info » Plannen »

 

Opdrachtgever:                         Willemen G.C. nv, Mechelen

Ontwerper:                                           Architektenkooperatief bvba

Locatie:                                               site Chevalier Marin – Befferstraat 37-39, Mechelen

Realisatie:                                                          2008

 

Project “de Arend”

 

Dit project behelst de herbestemming van de panden Befferstraat 37 en 39 en een uitbreiding binnen het aangrenzend binnengebied tot privé-woning met privé tentoonstellingsruimte.

Beide panden en het braakliggende binnenterrein, volledig omgeven door woningbouw, maken deel uit van het masterplan Chevalin Marin.
De Arend

Het beschermde pand Befferstraat 37 daterend uit XVIII “ de Arend” wordt deels gerestaureerd en deels verbouwd.

Een aantal tov de straat dieperliggende verkrotte ruimten zijn door een aangepaste nieuwbouw vervangen en tot één geheel verwerkt met pand Befferstraat 37.

De bestaande zolderverdieping wordt gedeeltelijk opengewerkt en ingericht als buitenruimte, mits het behoud van de bestaande houten dakstructuur.

Een horizontale glazen schijf, geplaatst over de oude spanten, suggereert het basisvolume en overdekt gedeeltelijk het terras.

 

Befferstraat 37

Het voormalige hoekpand wordt volledig verbouwd met respect voor de bestaande structuur en gevelafwerking.

Een nieuwe waterpartij, aangebracht tegen de zijgevel van de woning refereert naar het hoekhuis aan het water. Het toenmalig aanwezige “vlietje” werd in de loop der jaren gedempt en gekanaliseerd in een rioolbuis.

 

Uitbouw op binnengebied

Beide panden, omgevormd tot één geheel, mits behoud van hun architecturale eigenheid, krijgen een nieuwe uitbreiding welke zich naadloos inpast in het omsloten binnengebied.

De nieuwbouw herbergt een privé kunstverzameling.

 

Over drie niveau’s worden gebogen betonwanden geplaatst, verticaal conisch toelopend.

Bij elke hoger liggende wand verkleint de straal van de boog zodat een vrije ruimte tussen de gestapelde schelpen ontstaat.

Deze ruimte wordt met een horizontale beglazing afgewerkt en zorgt voor de enige lichtinval, geschikt voor de belichting van de tentoonstellingsruimten.

De gebogen wanden in zichtbeton zijn volledige gesloten en aan de buitenzijde met zink bekleed.

De verspringende wanden garanderen meer licht en zicht voor de aangrenzende woningbouw.

 

Trappen, concentrisch gebogen tov de wanden, liggen in elkaars verlengde en verbinden in een logische looplijn de verdiepingen.

Bijgebouwen worden op het gelijkvloers weggewerkt onder de aangrenzende woningbouw

 

De nieuwbouw wordt gelinkt aan panden “de Arend” en Befferstraat 39 via een glazen constructie, te beschouwen als wintertuin, een buffer tussen voor- (wonen) en achterbouw (kunstverzameling/tentoonstellingsruimte.

De woning dringt via en terras op de 1° verdieping de wintertuin binnen.

De tentoonstellingsruimte kijkt via een omkaderd zicht uit op de wintertuin.

Op de eerste verdieping verbindt een glazen passerelle beide volumes.