Kantoor JJS

Kantoor Architektenkoöperatief JJS

1996

Dijle, Mechelen

Architektenkoöperatief bvba, Mechelen

Meer info » Plannen »

Het hoekgebouw aan de Dijle – gelegen aan de rand van het stadscentrum – zoekt zowel in hoogte als gevelrichting aansluiting met het gabarit van de beide straatwanden.

Planmatig ontwikkelt het bureelgebouw zich langsheen een doorlopende trap tegen de langse bestaande scheimuur.

Onbekleed en onafgewerkt behoudt deze wand zijn originele verschijningsvorm en is doorheen het ganse gebouw, vanuit de 4 open werkplateau’s,  getuige van “de geschiedenis van de plek”.

Beiden – oud en nieuw – worden tegelijkertijd gelinkt en gescheiden door de trapconstructie, welke op zijn beurt de materiële uitdrukking wordt van deze confrontatie.

Het open gelijkvloers wil bijdragen tot een verruiming van de enge hoekaansluiting der beide straten en laat een accentuering toe van het inkomgedeelte met een gegolfde blauwe wand “als baken”.

Het in de Dijle-gevel divergerend teruggeplaatste dakvolume versterkt de strakke fysionomie van het onderliggende basisgebouw en biedt hierop een dakterras-restoppervlak met frontaal zicht op de Sint-Romboutskathedraal van Mechelen.