2010 Site Alfalex

Masterplan Site Alfaflex

2010

Mechelsbroekstraat-Lakenmakersstraat, Mechelen

AGB SAM, Mechelen – Vrijzinnig Centrum Ceremonium Mechelen Vzw – Van Poppel nv, Mechelen

Meer info » Plannen »

Met de realisatie van dit masterplan krijgt de site Alfaflex in de nabijheid van de Nekkerhal te Mechelen een herbestemming.

Het project omvat – naast de realisatie van 14 nieuwe woongelegenheden – het bouwen van een turnhal voor de stad Mechelen en een Vrijzinnig Centrum-Ceremonium. De woningen zijn bereikbaar via de Lakenmakersstraat-Mechelsbroekstraat … de turnhal en Ceremonium via de ontsluitingsweg naar de N15.

Het Ceremonium wenst een sterk ruimtelijk signaal te geven als uitdrukking van zijn functie als ruimte voor plechtigheden.

Het hoofdvolume van de Ceremonium-zaal is deel van een prisma, zodanig ingeplant dat de hoogte van de zaal wisselt en de zijwanden een verschillende hellingshoek krijgen … ze is opdeelbaar in 2 kleinere entiteiten via een verschuifbare akoestische wand.

Het strakke twee-niveau-dienstvolume vormt de buffer ten aanzien van de naast gelegen turnhal.

Beide zones worden gescheiden én verbonden door een divergerende circulatieruimte / ontvangst / tentoonstellingsruimte –met glazen overkapping die leidt naar de privé-tuinannex.

De Turnhal leunt in een eigen architecturale identiteit aan tegen het Ceremonium. Langsheen het toegangsplein is een grote gevelopening gemaakt waarin verticale betonnen kolommen – met olympische kleuren – zijn ingeplant. Zo wordt een glimp van de sportieve activiteit aangegeven, zonder evenwel een volledige panoramische inkijk toe te laten.

De woningen flankeren de Lakemakersstraat en Mechelsbroekstraat. Ze worden per twee gekoppeld rond een gemeenschappelijk binnengebied met carportvoorzieningen. De twee-niveauwoningen beschikken over een gelijkvloerse buitenruimte, de drie-niveauwoningen een ruim dakterras.