Natuur.Huis

Kantoren voor het Nationaal Secretariaat Natuurpunt VZW

2004

Coxiestraat, Mechelen

Natuurpunt VZW, Mechelen

ism Ontwerpkollektief bvba, Mechelen

Meer info »

De gebouwen van de voormalige kopergieterij PAS in de Coxiestraat te Mechelen maakten als toeleveringsbedrijf deel uit van de in 1836 opgerichte Centrale Werkplaatsen van de Spoorwegen te Mechelen. Na de stopzetting der activiteiten werden de gebouwen tot 1988 oa gebruikt als (parkeer)garage. Het leegstaande pand werd in 2000 door Natuurpunt VZW aangekocht teneinde er haar Nationaal Secretariaat te vestigen.

Niet alleen de locatie van het pand was een duidelijke keuze – dicht bij het trein- en busstation van Mechelen – ook de renovatie-opdracht werd binnen de filosofie van Natuurpunt vzw gedefinieerd: een duidelijk herkenbaar gebouw als een ecologisch project waarbij energiezuinigheid, duurzaamheid en functionaliteit optimaal dienen verenigd.

De naastliggende woning werd afgebroken. Dit liet oa toe de initiële zijgevel van het hoofdgebouw terug vrij te maken en te revaloriseren in zijn oorspronkelijke toestand. De vrijgekomen ruimte werd tevens benut voor de gelijkvloerse zijdelingse ontsluiting tot het hoofdgebouw en voor een duidelijk eigentijds gedefinieerde nieuwbouw-toevoeging op de verdiepingen.

Het bestaande hoofdgebouw werd maximaal gerenoveerd waarbij de draagstructuur – “het casco” (bakstenen muren, gewelven, gietijzeren kolommen, klinknagel-liggers,enz.) – en het grootste deel van de buiten- én binnengevels intact bleven of terug in hun originele configuratie vrijgemaakt en hersteld werden. Door een aangepaste materiaalbehandeling werden ze in hun originele verschijningsvorm teruggebracht … ook in de nieuwe materiaaltoevoegingen (oa gepolierde betonnen vloeren, stalen buitenschrijnwerk, enz) werd getracht het industriële karakter van deze nieuwe werkomgeving met respect te maximaliseren.

Ten aanzien van de zuidgerichte Coxie-straatgevel werd binnen de structuur over de volledige hoogte van het gebouw een atrium met glazen dak afgebakend als overgangszone naar de kantoorruimten. Een passieve “klimaatgevel” die enerzijds op een gecontroleerde manier zorgt voor lichtinval en klimaatbeheersing en anderzijds als thermische buffer fungeert tegen het straatlawaai. Alle straatgevelopeningen alsook het atrium-dak werden ingevuld met enkel glas … de nieuwe glazen binnengevel ten aanzien van het thermisch beschermde hoofdgebouw-deel is opgetrokken met isolerende beglazing. Het atrium betekent ook een fysiek complementaire expansieruimte als “communicatiezone” tussen het gebouw en de straat.

 In functie van het programma werd tevens bovenop het hoofdgebouw een bijkomend dakvolume voorzien in bio-ecologische houtskeletbouw met aansluitende dakterrassen en groene daken.

Bouwtechnisch werd maximale aandacht besteed aan de thermische isolatie van het gebouw, een comfortabel en gezond binnenklimaat mede via energievriendelijke technieken met volgende resultaten:

– E-peil 71 & K-peil 34 – energiezuiniger dan de toenmalige energieprestatieregelgeving
voor nieuwe kantoorgebouwen E 100 & K 45

– totale milieu-index van “326” zijnde een milieu-winstfactor 3,26 cfr de milieu-impact
studie VIBE (Vlaams Instituut voor Bio-ecologisch Bouwen)

– Natuurpunt VZW is via dit project, als eerste in België, door de Europese Commissie
erkend als Greenbuilder-partner…tevens werd het GreenLight-logo toegekend voor de
energie-efficiënte verlichting.
Uiteindelijk werd getracht een “goed huwelijk” te realiseren tussen ecologische materialen en betaalbaarheid, tussen duurzaamheid en vormgeving.