2012 Keerdok – Den Dok

Herbestemming ‘Den Dok’ ,
wedstrijdproject- 1e laureaat

2012

Site Keerdok, Mechelen

SPV Den Dok – Willemen GC nv, Mechelen – Van Roey vastgoed nv, Rijkevorsel

ism dmvA architecten, Mechelen

Meer info »

De voormalige “Stedelijke Badinrichting Den Dok” is sinds 1997 bij MB beschermd als monument en sinds 2001 gesloten voor het publiek. Gezien de specifieke lay-out van de constructie en de gewijzigde wetgeving,mbt de uitbatingsmodaliteiten, is het herinrichten als publiek zwembad niet meer haalbaar.

Met de  invulling van een publieke functie kan”Den Dok” echter opnieuw zijn maatschappelijke rol vervullen en een sterke spil vormen binnen het stedenbouwkundig masterplan van de site Keerdok.

Het ruimtelijk potentieel van het gebouw draagt in zich een waaier aan invulmogelijkheden met een gemeenschappelijk draagvlak.

De globale vernieuwde functie-invulling concentreert zich voornamelijk rond hotel met wellness, congres- en vergaderfaciliteiten, kantoren, Grand Café met dakterras-skybar.

De grandeur van de originele zwemkom-hal en aanhorigheden wordt maximaal geïntegreerd in het ontwerp…diverse functies worden hierop geënt. Objecten en/of betreedbare plateau’s – hetzij artistiek, hetzij utilitair – worden drijvend op het water geplaatst…de zwemkom vindt zijn nieuwe habitat.

“Den Dok” zonder een echt zwembad ligt echter moeilijk.  Een nieuwe mogelijkheid tot baden, gekoppeld aan de wellness-infrastructuur, vindt zijn plaats in de kelders – visueel geënt op de befaamde doucheruimten…een nieuwe badcultuur met een totaalbeleving in en rond water die het  zuivere baantjestrekken van weleer overstijgt.

Water speelt opnieuw een cruciale rol in het tweede leven van “Den Dok”